Leefstijlcoach Enschede
Heb je het gevoel dat er meer voor jou is weggelegd, maar weet je niet wáár je moet beginnen? Als gecertificeerd Voedings- en leefstijlcoach Enschede begrijp ik de frustratie. Daarom is mijn missie eenvoudig: ik geef mijn klanten het welzijnsonderwijs en de hulpmiddelen die ze nodig hebben om zich gelukkig en gezond te voelen zonder dat het te veel druk oplevert. Neem contact op zodat we snel kunnen beginnen aan gezondere lifestyle!
​
Meer energie, betere gezondheid en hoge vitaliteit
Een positieve leefstijlverandering levert jou veel op: een betere gezondheid, meer energie en een hoge vitaliteit. Door in te zetten op positieve adviezen, gericht op jouw huidige manier van leven, bereik jij jouw gezondheidsdoelen. Daarbij maak ik als leefstijlcoach indien nodig ook gebruik van darmtherapie.
​
Waarom leefstijl coaching?
Je bent meer dan alleen je gewicht. Er zijn veel zaken die invloed uitoefenen op je gezondheid en je gewicht. Dan heb je het over de zogenaamde BRAVO-leefstijlfactoren. Te weten: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning.
​
Gedragsaanpassing
Gedragsaanpassing is een zaak van de lange adem. Om ervoor te zorgen dat jij succesvol bent én blijft, is het belangrijk te focussen op alle facetten die invloed hebben op je gewicht. Benieuwd hoe jij jouw leefstijl zonder diëtiste op korte termijn aanpast? Informeer naar de mogelijkheden.
De taak van een leefstijlcoach
Je mag en kan zeker grote doelen hebben! Maar het is wetenschappelijk bewezen dat werken in kleine stappen het meest succesvol is. Daarom werk ik met jou in kleine, behapbare stappen.
Jouw leefstijl kan in elke fase van je leven anders zijn. Onder begeleiding van een gecertificeerde professional kan je deze leefstijl onder de loep nemen. Op die manier krijg je echt inzicht in hetgeen voor jou gaat werken.
​
Nudging
Als lifestyle coach ik maak gebruik van nudging. Door nudging maak je de gezondere keuzes gemakkelijker. Welke typen nudges bestaan er?
1. De aantrekkelijkheid van de gezonde keuze vergroten
2. De gezonde keuze tot de “standaard keuze” maken
3. Voorafgaand een sterke inzet voor gezond gedrag vragen
4. Mensen op het juiste moment herinneren
5. Informatie en procedures versimpelen
6. Sociale normen communiceren
7. Zichtbaarheid van de gezonde keuze vergroten
8. Feedback geven over gedrag(Gebaseerd op: De Ridder & Gillebaart, 2015 via Positieve Leefstijlverandering)
​
Voordelen van nudging
Waarom is nudging toch zo populair wanneer men een gedragsverandering wil bereiken? Dat heeft te maken met aan aantal voordelen van nudging.
Nudging is een motivatietechniek waarbij mensen worden gestimuleerd zich op een gewenste wijze te gedragen. De techniek richt zich op ‘automatisch keuzegedrag’. Een heel groot deel van ons gedrag vindt namelijk ongepland en automatisch plaats.
​
Als lifestyle coach leer jou dat door middel van deze techniek:
- Om te gaan met je eigen keuzevrijheid en jouw zelfstandige keuzes.
- Te voorkomen dat nudging manipulatief wordt.
- Datgene te kiezen dat binnen jouw eigen situatie past.
- Zelf de regie te hebben.
​
De wijzen komen uit het Oosten … EAST
Ik stel met jou op basis van de EAST-principes nudges vast. EAST staat voor Easy, Attractive, Social en Timely.
De eerste stap is het duidelijk omschrijven van het gedrag dat het betreft.
De tweede stap is dat we samen jouw gedrag analyseren en observeren. Hoe komt het dat je niet voor het gewenste, gezonde gedrag kiest? Welke automatische piloot zit daarachter?
De derde stap is het opschrijven van de nudge op basis van:
Easy/Gemakkelijk: de gezonde keuze tot de ‘standaard keuze’ maken. Maak dit goed zichtbaar en maak de gezonde keuze zo gemakkelijk mogelijk.
Attractive/Aantrekkelijk: maak de gezonde keuze aantrekkelijk. Zorg ervoor dat jouw nudge de aandacht trekt en belonend is.
Social: maak gebruik van sociale normen en netwerken.
Timely: Op de juiste tijd: het juist moment hangt van verschillende factoren af. Zo kun je, vóórdat iets een sterke gewoonte is geworden, nog aanpassingen doen. Het is mooi wanneer je dit kan aansluiten op momenten waarop doorgaans met gewoontes gebroken wordt: een nieuwe baan, met pensioen gaan, een andere gezinssituatie, enz.
Houd rekening met de directe kosten en baten van je gedrag. Je laat je nu eenmaal minder snel leiden door lange termijnvoordelen.
De vierde stap betreft de implementatie en evaluatie. Bekijk of je nudge het gewenste resultaat heeft en pas waar nodig aan.
​
Leefstijlcoaching:
voor iedereen die voorgoed wil afrekenen met een ongezonde leefstijl
Ervaar ook de voordelen van een aangepaste leefstijl met een leefstijlcoach en neem contact met mij op!
Slim ‘gemakkelijk maken’
In het volgende voorbeeld laat ik als lifestyle coach je zien hoe je zelf slimmer om kunt gaan met bakken. Stel, je bakt een appeltaart. Je zet je favoriete muziek op, klutst een ei, snijdt 175 gram boter af en kneedt dat door het bakmeel totdat je een mooi deeg hebt. Je schilt een kilo appels terwijl je mee neuriet met de muziek, mengt er 75 gram rozijnen door en bestrooit ze met 50 gram suiker en een paar theelepels kaneel. Je bekleedt de springvorm met deeg, doet de appels erin en gebruikt de rest van het deeg om een mooi vlechtwerk over de taart te maken. De appeltaart gaat de oven in, komt er een uur later heerlijk geurend weer uit en weer een uur later zit je lekker met je vrienden aan de koffie met appeltaart.
Heerlijk!
​
Maar het kan ook zo:
Je zet je favoriete muziek op. Je klutst een ei, snijdt ongeveer 175 gram boter af (maar het kan per ongeluk ook iets meer zijn) en kneedt dat door het bakmeel tot je een mooi deeg hebt. Je schilt een kilo appels (of iets meer) en eet tijdens het schillen vast enkele partjes op (een stuk of vier). Vervolgens pak je de zak rozijnen. Je eet zelf een handje rozijnen en strooit een flinke hoeveelheid door de appels. Je gokt de hoeveelheid een beetje; in werkelijkheid blijkt het 100 gram te zijn. Voordat je de zak rozijnen weer in de kast legt, eet je snel nóg een handje. De suiker (rechtstreeks uit het pak, aardig wat, je weet niet precies hoeveel, maar in werkelijkheid is het 75 gram) en de kaneel (een paar keer strooien) vergeet je ook niet. Je bekleedt de vorm met deeg, doet de appels erin en snoept ondertussen nog een appelpartje (dit keer met kaneel en suiker… nóg lekkerder). Je gebruikt de rest van het deeg om een mooi vlechtwerk over de taart te maken, pikt ondertussen nog een rozijn van het aanrecht en stopt die in je mond. De appeltaart gaat de oven in en komt er een uur later heerlijk geurend weer uit. Weer een uur later zit je lekker met je vrienden aan de koffie met appeltaart. Heerlijk!
​
Herken jij dit?
Gedraag jij je meer zoals in voorbeeld 1 of in voorbeeld 2? In het tweede voorbeeld bak je namelijk een appeltaart die ongeveer 320 kilocalorieën meer bevat dan de appeltaart uit het eerste voorbeeld. Ook heb je tijdens het bakken van de taart ongeveer 175 kilocalorieën gegeten. Die komen bovenop de 285 kilocalorieën van het stuk appeltaart die je met je vrienden eet. Die 175 kilocalorieën heb je waarschijnlijk gedachteloos naar binnen gewerkt.
​
Het zijn ongemerkte tussendoortjes tijdens het klaarmaken van eten die je zelf amper in de gaten hebt.
(Gebaseerd op SmartSizeMe, Ingrid Steenhuis, Maartje Poelman en Wil Overtoom.)
Wil jij de voordelen ervaren van leefstijlaanpassing en meer energie en minder klachten hebben? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek waarbij je twee leefstijltips ontvangt.
Minke
68 jaar, gezondere leefstijl & afvallen
"Ik beveel Jessica van Raalte van harte aan. Een paar maanden terug heb ik mijn voet gebroken en was daardoor een hele tijd aan de stoel gekluisterd, geen beweging, snaaien van verveling, met als gevolg een flink aantal kilo's erbij.
Jessica heeft mij toen goede tips gegeven vooral lekker en gezonder te snaaien. Ook gaf ze aan hoe de maaltijden zonder pakjes en zakjes te bereiden, op natuurlijke basis met verse producten, meer groentes, minder vlees en met vezelrijke volkoren producten, waardoor je toch lekker snel vol bent.
Ook heb ik van haar lekkere recepten gekregen. Het gevolg is dat ik meerdere kilo's kwijt ben geraakt.
Haar bedoeling is ook eigenlijk niet een dieet te volgen maar dat je leert lekkere en gezondere keuzes te maken zonder dat je steeds het gevoel hebt te moeten snaaien.
Haar advies aan mij is op mij individueel afgestemd. Ik ben superblij dat ik mij heb laten adviseren door Jessica en kan haar dan ook van harte aanbevelen. Dankjewel Jessica."